MENÜ
ANA SAYFA
x

TİHV’e Baskılar İsveç Parlamentosu’nda!

24.06.2015

İsveç Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Desiree Pethrus, AKP Hükümetinin Türkiye İnsan Hakları Vakfına (TİHV) yönelik baskılarını yazılı bir soru önergesiyle İsveç Parlamentosunun gündemine taşıdı.

Parlamentoda bulunan 7 siyasi partinin milletvekilleri düzeyinde temsil edildiği “Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi” başkanlığı görevini de üstlenen Pethrus, önergesinde  stratejik konumu, Avrupa’nın göçmen ve enerji politikasında merkezi rolü nedeniyle büyük ve önemli bir ülke olan Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gelişmelerin kaygı verici olduğunu söylüyor. İnsan haklarını savunmak ve işkence görenleri tedavi amacıyla kurulan TİHV’nin çalışmalarının Hükümet tarafından engellendiğine, vakfın uyduruk gerekçelerle ağır para cezalarına çarptırıldığına dikkat çekiyor.

Gazetecileri hapseden ülkeler sıralamasında Türkiye’nin hâlâ ilk sıralarda bulunduğunu hatırlatan Pethrus, “terör yasaları”nın gazetecileri ve kitle örgütü temsilcilerini sindirmek için kullanıldığını ve hapishanelere girmemek için pek çok gazetecinin kendi kendini sansürlemek zorunda kaldığını belirtiyor.

SEÇİMLER DEMOKRASİNİN KOŞULLARINI GÜÇLENDİRDİ

Pethrus’un sorularını cevaplayan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, 7 Haziran’da Türkiye’de yapılan seçimlerin Türkiye’de çoğulcu bir demokrasinin koşullarını güçlendireceğine inandığını söyledi. İsveç’in destek verdiği kuruluşların bu olumlu gelişime katkıda bulunduklarını savunan Wallström, hükümet karşıtı medya üzerindeki baskılar olduğundan ve Cumhurbaşkanının oynadığı politik rol hakkında da soru işaretleri bulunduğundan söz etti.

İsveç’in Türkiye’nin Avrupa Birliğine yakınlaşmasını ve reformları sürdürmesini desteklediği gibi İsveç Dış Yardım Kurumu SİDA aracılığıyla TİHV’nin çalışmalarını sürdürmesi için destek verdiğini belirtti.
Türkiye’de politik yaşamın giderek daha da kutuplaştığını, insan hakları ihlallerindeki artışların kaygı verici olduğunu ve bu durumu Türkiyeli yöneticilerle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdiklerini söyledi. Yapılan seçim sonuçlarının ve daha geniş kesimleri temsil eden bir parlamentonun tartışma ortamının özgürleşmesine yol açacağına inandığını söyleyen Wallström İsveç’in, Türkiye’nin AB’ye yakınlaşmasını destekleyeceğini vurguladı.

Murat KUSEYRİ
Stockholm

http://www.evrensel.net/haber/254434/tihve-baskilar-isvec-parlamentosunda